Kiinteistönvälitys auttaa myymään ja ostamaan asuntoja

Kiinteistönvälitys auttaa myymään ja ostamaan asuntoja

25 August 2022
 Kategoriat: , Blog


Asunnon myyminen tai ostaminen on aina iso päätös ja siihen on hyvä käyttää myös asiantuntijan apua. Asuntokaupoissa on paljon asioita, joita ei välttämättä ilman kokemusta osaa ajatella. Vaikka asiantuntijan käyttäminen maksaa aina, asuntokaupoissa harvoin kuitenkaan säästää tekemällä itse. Usein tilanne on myös se, että uutta kotia ostaessa, myös vanha asunto tulisi saada myytyä. Tämänkertaisessa kirjoituksessa pohdimme, miten kiinteistönvälitys auttaa ja sen käyttö hyödyttää asuntokaupoille lähtiessä.

Hinta-arvion tekeminen on ensimmäinen askel asuntoa myydessä

Realistisen hinta-arvion tekeminen omalle asunnolle voi olla hankalaa, ilman yleistä tuntemusta asuntomarkkinoista sekä sen vuoksi, että omaan kotiin liittyy aina tunnearvoa. Työkseen asuntoja välittävällä kiinteistönvälittäjällä taas on päivittäisen työn tuoma kokemus ja näkemys, aluetuntemus sekä hyvä asuntomarkkinoiden kokonaistuntemus. Alueella toteutuneiden kauppahintojen sekä alueen hintakehityksen tuntemus on myös oleellisen tärkeää hinta-arviota tehdessä. Omasta huoneistosta voi pyytää hinta-arvion myös useammalta välittäjältä ja se on myös hyvä keino tutustua samalla eri välittäjiin, koska niin sanottu arviokäynti on yleensä ilmainen, eikä se myöskään velvoita sopimuksen tekemiseen.

Kiinteistönvälitys hoitaa käytännönasiat puolestasi

Ammattitaitoinen asunnonvälittäjä varmistaa, että asunnostasi saadaan mahdollisimman hyvät kuvat ja kokonaisuudessaan houkutteleva myynti-ilmoitus. On tärkeää, että asuntosi ei roiku liian kauan myytävänä, koska se saattaa aiheuttaa potentiaalisissa ostajissa epäluuloa. Välittäjille on myös usein ajan kuluessa kertynyt omat verkostot, joiden kautta asunnon myyminen voi sujua hyvinkin vauhdikkaasti. On myös todennäköistä, että kiinteistönvälittäjä saa asunnostasi parhaan hinnan, sen lisäksi, että hän hoitaa kaikki myynnissä tarvittavat käytännön asiat.

Asuntokauppa vaatii sekä teknistä että käytännön osaamista

Asuntoa myydessä tai ostaessa kannattaa muistaa, että se vaatii myös laintuntemusta sekä molempien, sekä ostajan että myyjän oikeusturvan toteutumista. Jos asunnon myy itse, on lopulta vastuussa, jos myöhemmin asunnon rakenteista löytyy vikaa ja ostaja riitauttaa tapauksen. Käytettäessä kiinteistönvälittäjää, hänellä on selonotto- ja tiedonantovelvollisuus, joka tarkoittaa sitä, että hänen täytyy olla selvillä asunnon kunnosta, tulevista remonteista, mahdollisista velkaosuus- ja vastikekustannuksista. Virheen tapahtuessa, on sekä ostajalla että myyjällä automaattisesti kuluttajansuoja, koska kiinteistönvälittäjän velvollisuus on valvoa sekä ostajan että myyjän etua. Kiinteistövälitystä Vaasan suunnalla tekee esimerkiksi Vihdoin Kotona Lkv Oy.